PSD a depus moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu. Marcel Ciolacu: Îi invit pe colegii mei din Parlament, de la USR PLUS şi AUR, să vină să voteze

PSD a depus moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu. Marcel Ciolacu: Îi invit pe colegii mei din Parlament, de la USR PLUS şi AUR, să vină să voteze
Sursă Foto: EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 28/09/2021, 13:47
Actualizat: 28/09/2021, 13:50

Partidul Social Democrat a depus, marți, o moțiunea de cenzură,  semnată de 157 de parlamentari PSD. Moțiunea este intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu”.

PSD a anunțat că va depune moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Pentru a trece în Parlament, o moțiune de cenzură trebuie să primească 234 de voturi. Liderul social-democrat a spus că ar avea 204 din cele 234 de semnături necesare pentru ca moțiunea să treacă, subliniind că PSD o va depune când va avea toate voturile.

„Astăzi am decis şi depus moţiunea de cenzură a PSD. Singura soluţie legală e moţiunea PSD. Îi invit pe colegii mei din Parlament, de la USR PLUS şi AUR, să vină să voteze această moţiune şi propunem astăzi la Biroul permanent reunit un calendar strâns, respectiv joi citirea moţiunii PSD şi luni votul ca Guvernul Cîţu să plece cât mai repede”, a spus președintele social-democrat Marcel Ciolacu într-o conferință de presă.

Conform calendarului prezentat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, votul pe moțiunea PSD s-ar putea desfășura luni, 6 octombrie.

Liderul Opoziției a mai precizat că „cei de la AUR am înţeles categoric că vor vota, cei de la USR PLUS sunt nişte oameni serioşi şi noi am spus că votăm moţiunea lor, vor vota moţiunea noastră luni”.

În moțiunea de cenzură  intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor”, premierul Florin Cîțu este acuzat, printre altele, că „a sărăcit România”, că „românii se confruntă cu explozia prețurilor și a cursului valutar” .

Sorin Grindeanu: Noi vedem o singură soluție, alegeri anticipate

Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a precizat la Palatul Parlamentului că moţiunea face referire la incompetenţa Guvernului şi la scumpirile din această toamnă.

„Ne așteptăm ca în cel mai scurt timp, așa cum spune Constituția, să fi convocat BPR. Vom propune un program pentru citire și pentru vot astfel încât în cel mai scurt timp acest guvern incompetent să plece acasă”, a spus Grindeanu.

Întrebat despre faptul că în acest moment există 2 moțiuni de cenzură, prim-vicepreşedintele PSD a răspuns: „Eu știu că în țara asta trebuie să se respecte reguli și legi. Înțeleg tot de la dumneavoastră, pe surse, că CCR a hotărât în unanimitate că există conflict constituțional între Guvern și Parlament, astfel încât sesizarea Guvernului din acest punct de vedere a fost admisă totodată. Dacă curtea admite sesizarea Guvernului, deci există conflict, PSD va depune moțiunea. Asta am făcut”.

CCR a admis în unanimitate că este conflict de natură constituțională, dar Parlamentul trebuie să dezbată moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR

Judecătorii Curții Constituționale au decis în unanimitate, în ședința de marți, că există un conflict de natură constituțională între Guvern și Parlament, astfel încât sesizarea premierului Florin Cîțu a fost admisă, potrivit surselor Gândul. În schimb, aceiași judecători spun că semnăturile pe moțiunea depusă de USR PLUS și AUR sunt valide, ceea ce înseamnă că moțiunea poate fi dezbătută și votată.

Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, ca urmare a nerespectării prevederilor art. 113, alin (2) din Constituţie.

”Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii”, potrivit prevederilor alineatului 2 al articolului 113 din Constituție.

Citește și: Prima reacție a USR PLUS după decizia CCR privind moțiunea de cenzură: Florin Cîțu nu mai poate fi salvat nici măcar de Marcel Ciolacu și PSD

Moţiunea USR PLUS-AUR trebuie să își urmeze traseul în Parlament. Astfel, în Legislativ vor fi două moțiuni anti-Cîțu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
TAXA obligatorie de care șoferii nu au auzit. NU poți circula dacă nu plătești
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×